Zdravstveno vzgojno delo

Dejavnosti, ki jih izvajamo v ZDRAVSTVENO VZGOJNEM CENTRU

Programirana zdravstvena in zobozdravstvena vzgoja za otroke, mladostnike, starše, nosečnice, posameznike in pedagoške delavce

  • Zdravstvenovzgojne akcije ob svetovnih dnevih zdravja, gibanja, prehrane...
  • Zdravstvenovzgojno svetovanje in sodelovanje z različnimi organizacijami

DELAVNICE IN SVETOVANJA

Dejavnosti ZVC vodijo zdravstveni delavci z ustrezno izobrazbo, torej diplomirane medicinske sestre, fizioterapevti, zdravniki ter zobozdravzniki. S promocijo zdravja izobražujejo posameznike in jim nudijo vse potrebne informacije, da lahko odgovorno prevzamejo nadzor nad svojim zdravjem in izbiro življenjskega sloga. V zdravstvenovzgojnih centrih pa se z zdravstveno vzgojo in svetovanjem za zdravje prizadevamo, da bi odgovorno ravnanje z zdravjem postalo vrednota.
V ZVC lahko dobite tudi informacije o nacionalnem preventivnem programu SVIT. To je državni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

Preventivne preglede za odraslo populacijo izvajajo v ambulantah družinske medicine,zdravstveno vzgojno delo v referenčnih ambulantah, preventivne preglede otrok v otroško šolskem dispanzerju, zdravstveno vzgojno delo in preventivne preglede žensk v dispanzerju za ženske,,zdravstveno vzgojno delo in prevetivne zobozdravstvene preglede v otroškem zobozdravstvu
Vse informacije dobite pri osebnem izbranem zdravniku ali v ZVC.

Mobilna številka: 065 556 064

E-pošta: zdravstvena.vzgoja@zd-litija.si

 

VODJA ZVC :

JOŽICA PETRIČ, dipl. med. sestra

IZVAJALCI DELA V ZVC:

NEJA PERIČ, dipl. med. sestra,
ALENKA BERDAJS, dipl. babica,
DAŠA MEDVEŠEK, dipl. med. ses.,
TINA GRAHEK. dipl. fiziot.,
TATJANA SADAR, dipl. med. ses.,
Psiholog: LARA PIRC, MSc in psychology

ŠOLA ZA STARŠE:

NEJA PERIČ, dipl. med. sestra,
ALENKA BERDAJS, dipl, babica
EVA KRŽIŠNIK, dr. dent. med.,
NATJA TORI, dipl. med. ses.,
DENIS KORDEŽ, dipl. zdravst.
Fizioterapevtki: TINA GRAHEK dipl. fiziot., ZLATA KAHTERAN, dipl. fiziot.
Psiholog: LARA PIRC, MSc in psychology

 

POGOVORNE URE

pon: 12:00 - 14:30
tor: 12:00 - 14:30
sre: 12:00 - 14:30
čet: 12:00 - 14:30

 


 

PODROBNOSTI DELAVNIC:

Šola za starše


Zdrav življenski slog

Eno skupinsko srečanje

Pogovarjali se bomo o pomenu zdravega življenjskega sloga, ki zajema zdravo prehranjevanje, telesno dejavnost, nekajenje, opuščanje prekomernega pitja alkohola, obvladovanje stresa. Z znanjem, ki ga boste pridobili boste zdravje in počutje lahko izboljšali ali preprečili poslabšanje oz.nastanek bolezni.


Dejavniki tveganja

Eno skupinsko srečanje

V delavnici bomo podrobneje spoznali tri dejavnike tveganja (visok krvni tlak, povišan holesterol, povišan sladkor). Spoznali boste, da so vsi trije med seboj povezani in da lahko z malo truda veliko pripomorete k zmanjšanju pojava srčno žilnih obolenj.


Test telesne pripravljenosti

Eno skupinsko srečanje

Ponudili vam bomo tri različne teste, s katerimi bomo ugotovili v kakšni fizični kondiciji ste oz.preverili ali se je le ta izboljšala ali poslabšala od prejšnjega testiranja. Po potrebi vam bo strokovnjak na tem področju tudi svetoval, kakšna telesna aktivnost je za vas najbolj primerna.


Zdravo jem


Gibam se

Štirinajst srečanj

Pridobili boste znanje, zakaj je gibanje pomembno za vaše zdravje, ter na kaj vse vpliva. S pridobljenimi vajami, boste lahko tudi po končani delavnici skrbeli za svojo dobro telesno pripravljenost, hkrati pa jo boste lahko tudi preverili.


Tehnike sproščanja

Eno skupinsko srečanje

Predstavilii vam bomo različne tehnike sproščanja ter vas naučili izvajanja tehnik doma, kar vam bo pripomoglo k boljšemu spoprijemanju z različnimi vsakodnevnimi situacijami.


Zdravo hujšanje

Šestnajst skupinskih srečanj in šestnajst srečanj telesne vadbe.

Pridobili boste znanja in veščine za spreminjanje prehranskih in gibalnih navad ter podporo v procesu hujšanja. Deležni boste tudi testiranja telesne pripravljenosti ter individualna svetovanja s področja telesne aktivnosti, prehrane ter psihološke podpore.


Individualno ali skupinsko svetovanje za opuščanje kajenja

Šest srečanj

Dobili boste ključne informacije in strokovno podporo pri opuščanju kajenja. Vključite se lahko v tisto obliko svetovanja, ki vam bolj ustreza.


Podpora pri spoprijemanju s stresom

Štiri skupinska srečanja

Spoznali boste osnovne značilnosti doživljanja stresa, vzroke zanj ter tehnike spoprijemanja s stresom. S pridobljenim znanjem boste lažje kos vsakodnevnim situacijam, ki so posledica sodobnega življenja in družbe.


Podpora pri spoprijemanju s tesnobo

Štiri skupinska srečanja

Spoznali boste osnovne značilnosti tesnobe, vzroke zanjo ter potek in načine zdravljenja . Pridobili boste znanja in veščine, s katerimi si boste lahko sami izboljšali svoje počutje.


Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Štiri skupinska srečanja in eno individualno svetovanje.

Spoznali boste osnovne značilnosti depresije, vzroke zanjo ter potek in načine zdravljenja. Pridobili boste znanja in veščine s katerimi si boste pomagali sami izboljšati svoje počutje.


 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information