Materinska šola - Šola za starše

sola za bodoce starse

Spoštovani bodoči starši!

Nahajate se v življenjskem obdobju, ki vam bo prineslo veliko novega. Pričakujete novega družinskega člana, kar je posebej za starše edinstven in neponovljiv dogodek. Da pa bo prehod v nov način življenja čim lažji, vaju prisrčno vabimo v Šolo za bodoče starše.

NIFTY test

Kaj bodo rezultati testa povedali meni in mojemu zdravniku?
Z neinvazivnim testom NIFTY z več kot 99-odstotno zanesljivostjo določimo morebitno prisotnost oziroma odsotnost trisomije kromosomov 21, 18, 13 in spolnih kromosomov. Rezultat testa ‘nizko tveganje’ pomeni, da nosečnica zelo verjetno nosi zdrav plod. Morebiten rezultat testa ‘visoko tveganje’ pomeni, da gre zelo verjetno za prisotnost trisomije. Nosečnici se v tem primeru svetuje, da opravi dodaten potrditveni test (amniocenteza ali CVS).

Kontrola čistosti zob v osnovni šoli

V skladu s Pravilnikom o izvajanju preventivnega zdravstvenega varstva na primarnem nivoju, strokovni delavci tekom šolskega leta večkrat (4-5 krat) izvajamo kontrolo čistosti zob otrok v osnovnih šolah. Kontrola čistosti zob poteka po principu obarvanja zobnega plaka – torej ne ostankov sveže hrane od malice in kosila, ampak bakterijskega biofilma.

Nujna medicinska pomoč

NMP

V primeru, da potrebujete nujno medicinsko pomoč
pokličite številko 112
ali urgentno službo v zdravstvenem domu Litija
na številko
01 8900 400

PREDEN POIŠČETE NUJNO MEDICINSKO POMOČ, PRESODITE, ALI GRE RESNIČNO ZA NUJNO STANJE ALI LAHKO POČAKATE NA OSEBNEGA ZDRAVNIKA, KI NAJBOLJE POZNA VAŠE ZDRAVSTVENE PROBLEME.

Smernice temeljnih postopkov oživljanja

Postopek oživljanja

Ko pristopimo k negibni osebi, najprej poskrbimo za svojo varnost (elektr. napetost, kislina, ogenj, voda ...), nato ocenimo zavest. To naredimo tako, da osebo nežno potresemo. Če se oseba ne odziva, kličemo »NA POMOČ!!« Na telefonski številki 112 (ali Zdravstveni dom Litija 01 890 04 00) povemo, kaj se je zgodilo, natančno mesto dogodka (naslov, nadstropje), kakšno je stanje življenjskih funkcij (zavest, dihanje, pulzi). Če osebo poznamo, povemo njeno ime in priimek, telefonsko številko, na kateri smo dosegljivi, in kdo smo.

Ne tresite otrok!

Če bi ljudi vprašali: "Ali mislite, da je dobro, če tresemo otroke in dojenčke?", bi večina od njih odgovorila: "Da".
Toda to je strašna zmota.
Dojenčki imajo zelo mehke možgane in njihove krvne žile so krhke. Zlahka se poškodujejo in krvavijo.

Pacientove pravice

Pritožba, ki je povezana z delovanjem zdravstvenega doma Litija, se lahko poda direktno pri direktorju zdravstvenega doma (tel. 01 8900401), pri pomočniku direktorja zdravstvenega doma (tel. 01 8900403) ali v tajništvu zdravstvenega doma (tel. 01 8900402) vsak delovni dan med 7.00 in 13.00 uro.

Okužba s HPV, rak materničnega vratu in cepljenje proti HPV

1. Kaj je HPV?

HPV (humani virusi papiloma) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji kot tudi drugje po svetu.
Okužba s HPV lahko povzroča hujše predrakave spremembe (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. Obstaja več kot 100 različnih genotipov HPV. Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških kot pri ženskah.

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information