01-8900-400

uprava@zd-litija.si

sobota, 18. 05. 2024
Skrb za zdravjeKontrola čistosti zob v osnovni šoli

Kontrola čistosti zob v osnovni šoli

V skladu s Pravilnikom o izvajanju preventivnega zdravstvenega varstva na primarnem nivoju, strokovni delavci tekom šolskega leta večkrat (4-5 krat) izvajamo kontrolo čistosti zob otrok v osnovnih šolah. Kontrola čistosti zob poteka po principu obarvanja zobnega plaka – torej ne ostankov sveže hrane od malice in kosila, ampak bakterijskega biofilma.

Bakterijski biofilm ali mehka zobna obloga se v ustih tvori neprestano in se kaže kot hrapava belo rumena oborina kalcija in fosfata, ki predstavlja idealno okolje za razvoj bakterij. Če plaka ne odstranimo, se v plasteh kopiči in tako postane nevaren zobem in dlesnim. Bakterije v njem namreč iz ostankov hrane pričnejo proizvajati kisline, ki zobe raztapljajo, sčasoma pa se iz teh mehkih zobnih oblog razvije tudi zobni kamen, ki ga lahko odstrani le še zobozdravnik. V zadnjem času se v strokovnih krogih veliko govori tudi o škodljivosti bakterij, ki se prekomerno razvijajo v naših ustih (ob neustrezni higieni še toliko več), na splošno zdravje celotnega človeškega organizma.

Čist zob brez plaka in zobnega kamna je gladek in se barvilo zato na njegovi površini ne zadrži. Na mestih, kjer pa so prisotne lepljive in hrapave obloge/biofilm/kamen, se barvilo zatakne in zadrži dlje. Bolj kot je zobna ploskev obložena, bolj je hrapava in več barvila se zadrži na teh mestih. Na ta način se lahko izriše cela barvna lestvica, ki nam pove, koliko časa je posamezna obloga že prisotna na zobeh (npr. svetli odtenki pomenijo svežo oblogo, temnejši kot so, starejša je obloga).

Strokovni delavci se trudimo, da v okviru danih časovnih možnosti in čim manjšega posega v dinamiko šolskega pouka, kontrole izvajamo čim bolj diskretno. Na šolo pridemo nenapovedano, tako da učenci nikoli ne vedo, kdaj bodo deležni kontrole.

Za kontrolo prisotnosti zobnih oblog v naši ustanovi uporabljamo tekočino Curaprox plaquefinder , proizvajalca Curaden AG, Kriens, Švica. Proizvajalec opisuje, da omenjena tekočina vsebuje naravno barvilo, glicerin in čisto vodo, ne vsebuje pa eritroizina. To pomeni, da je zdravju popolnoma neškodljiva in nikjer ne beležijo, da bi povzročala alergije. Tekočina je temno vijolične barve, brez vonja in okusa.

Kontrola se izvaja tako, da z omenjeno tekočino prepojimo vatirano palčko in z njo premažemo otrokove zobe. S plastičnim lončkom nato otrok stopi do umivalnika, kjer si z majhno količino vode spere ustno votlino. Izpiranje tekočine z vodo, omogoči obarvanje oblog. Otrok se vrne k medicinski sestri, kjer skupaj v ogledalu preverita rezultat in komentirata morebitne ostanke hrane na zobeh. Otrok dobi tudi navodila in priporočila, kako in s katerimi pripomočki (zobna ščetka, medzobna ščetka, zobna nitka, strgalo za jezik…) bo lažje prišel do boljšega rezultata.

Po potrebi te pripombe dodamo tudi h končni oceni čistosti zob, da lahko otrok skupaj s starši te pomanjkljivosti odpravi oziroma, da smo ob naslednji kontroli pozorni na določen problem.

Kontrola čistosti zob vsekakor ne pomeni iskanja otrok, ki zjutraj za ustno higieno morda niso poskrbeli, niti ne kakršnokoli sankcioniranje (slabša ocena stanja) otrok, ki zob nimajo primerno umitih. Namen tovrstnih kontrol je izključno, da otrokom predstavimo pomembnost skrbi za ustno higieno ter jim parkrat letno konkretno pokažemo, kje na njihovih zobeh se zadržuje največ bakterij in kakšne so lahko posledice slabe ustne higiene.

Otrokom ob diskretnem pregledu opišemo trenutno stanje na zobeh ter jih ocenimo zgolj zaradi motivacije.

V prihodnjem šolskem letu se pridružujemo projektu Za zdrave in čiste zobe ob zdravi prehrani, kjer bodo vključeni učenci vseh osnovnih šol, od prvega do petega razreda. Projekt vključuje poleg učenja ustreznih tehnik umivanja zob in pogovorov o zdravi prehrani, tudi redne kontrole. Uspešnost v smislu skrbi za ustno zdravje posameznih razredov se sproti točkuje, vsi skupaj pa tekmujemo za naziv najuspešnejšega razreda na šoli. Tekmovanje se izvaja na republiški ravni, zato je najuspešnejši razred na šoli nagrajen z odhodom v Ljubljano, kjer v Tivoliju vsako leto poteka prireditev za vse najuspešnejše razrede v Sloveniji.

Namen omenjene preventivne akcije je, da osnovnošolcem neprisiljeno privzgojimo navado rednega in pravilnega čiščenja zob ter jih motiviramo za zdrav način prehranjevanja.

V letih, ko v okviru zdravstvene vzgoje na določenih osnovnih šolah izvajamo redne kontrole čistosti zob, je opaziti precejšen upad kariesa pri osnovnošolskih otrocih. Naš osnovni namen je pomagati otrokom in staršem ohranjati zdrave zobe, kar seveda v prvi vrsti počnemo s poučevanjem pravilnih tehnik umivanja in pogovori o ustrezni prehrani. Kontrole uspešnosti čiščenja in sodelovanje na tekmovanju pa je le motivacijsko orodje, za boljše in uspešnejše delo.

 

Pripravil: Zdravstveno vzgojni center

ZD Litija

Nujna medicinska pomoč
Kontakti
Naše čakalne dobe
Nacionalne čakalne dobe
AED lokacije v območju ZD Litija
Lekarna
Odsotnost zdravnikov
Izbira zdravnikov
Povezava: doZdravnika.si